statige stammen

Zoersel is gekend voor zijn bosrijke omgeving. Denk maar aan het Zoerselbos of de Halse bossen. Een bos bestaat dan weer uit meerdere bomen. Tim Chabot van de dienst milieu wil alle monumentale bomen in Zoersel leren kennen. Want die zijn erg waardevol voor ons klimaat. “We willen die mooie, bijzondere bomen in kaart brengen en opwaarderen. Want ze verdienen écht erkenning voor hun werk.”

nuttig én mooi

“Een grote, oude boom absorbeert veel meer CO2 dan een jong exemplaar”, gaat Tim verder. “Die CO2 zet de boom vervolgens om in glucose zodat hij beter kan groeien. Daarbovenop is zijn kruin een enorme paraplu die ons in de zomer beschermt tegen de hitte. Het kan in de zomer wel tot twee graden koeler zijn onder een boom! In de herfst vormen die bladeren dan weer een humuslaag die goed is voor onze bodem en insecten. Maar zo’n oude, statige boom is ook gewoon mooi. Ik zie het als statige heren die onze gemeente bewaken.”

cultureel erfgoed

“Bomen zijn altijd al belangrijk geweest, ook in de cultuur van onze gemeente. Denk maar aan de lindeboom waar destijds recht werd onder gesproken. Prachtig, toch?”

erkenning die ze verdienen

Tim wil dus weten waar die prachtexemplaren in Zoersel staan. “Zo kunnen we ze inventariseren om ze in de toekomst beter te beschermen. Daarvoor reken ik op de hulp van de inwoners,” zegt Tim.

Heb jij een favoriete boom in onze gemeente? Zet deze dan officieel op de kaart op denkmee.zoersel.be. Of bezorg je favoriet aan onze dienst milieu. Jouw boom komt in aanmerking als hij:

  • minstens een omtrek van één meter heeft;
  • een merkwaardig element bevat (grillige vorm, een mooi verhaal …);
  • op openbaar domein staat of op privédomein, zichtbaar vanaf de straatkant.

praktisch

  1. Ga naar het project ‘statige stammen’ op denkmee.zoersel.be.
  2. Duid op de kaart aan waar jouw favoriete boom staat.
  3. Voeg een foto toe en vertel waarom je dit je favoriete boom is.

Deelnemen kan nog tot en met 31 augustus 2024.

In het najaar kan je op denkmee.zoersel.be stemmen op de mooiste exemplaren. De bomen met de meeste stemmen krijgen een symbolische erkenning en worden geëerd met een fietsroute.

Wist je dat…

… de gemeente een subsidie toekent voor het planten van bomen? Per nieuw aangeplante boom heb je recht op een premie van 10 euro. Meer info op www.zoersel.be/bomenpremie.

… grote bomen goed zijn voor je mentaal welzijn? Als je meer in het groen vertoeft, heb je minder kans op stress of depressie.

… deze zomer iemand op pad gaat om alle laanbomen in kaart te brengen?

… Zoerselbos een Europees erkend natuurgebied is en dat we hier als gemeente trots op mogen zijn?

… er heel wat merkwaardige sequoia’s in het park van Halle staan? Deze bomen kunnen tot wel 100 meter hoog worden met een omtrek van 12 meter!

Het project ‘statige stammen’ kadert in Go Green, een uitwisselingsproject waarbij verschillende Europese steden en gemeenten ideeën over groenbeheer uitwisselen.