Steekt het wespenseizoen je tegen?

Vanaf mei zal de brandweer weer overladen worden met aanvragen om wespennesten te verdelgen. Wordt jouw tuin geteisterd door wespen of hoornaars? Dan kan de brandweer je helpen, maar enkel als het echt nodig is.

muggenvangers

Heb je een wespennest in je tuin? Zolang dit je dagelijkse activiteiten niet hindert of deze je kinderen niet in gevaar brengt, kan dat nest blijven bestaan. Wespen zijn namelijk nuttiger dan je denkt: ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Dat ene nest in je tuin kan je bijvoorbeeld op enkele uren tijd van duizenden muggen afhelpen.

verdelging aanvragen

Als de wespennest je toch tegensteekt, kan de brandweer de beestjes verdelgen met gif. Vul hiervoor het online formulier van de brandweer in. Deze dienst is niet gratis: een interventie kost je 46 euro (inclusief btw).

ook hoornaars

Hoornaars in je tuin kunnen vervelend zijn. Hiervoor kan je ook bij de brandweer terecht. Vraag deze interventie aan via hetzelfde formulier.

Denk je dat je Aziatische hoornaars op bezoek hebt, dan is het belangrijk dit te melden aan Vespawatch. Deze soort bedreigt namelijk onze inheemse insecten!

Wat met bijen of hommels?

Nesten van bijen en hommels mogen niet vernietigd worden. Als deze insecten je echt storen in of rond je huis, kan je terecht bij een lokale imker om ze een nieuwe thuis te geven.