tentoonstelling ARTlant vanaf zaterdag 2 september

Wilt u eens graag komen grasduinen in de grootste kunstverzameling uit Zoersel en omstreken? Dan moet u in september zeker eens langskomen in cultuurhuis de Bijl. Daar tonen we enkele topwerken uit de immense collectie van Bert van den Auwelant. Die bestaat uit meer dan 2.000 werken en omvat onder andere textiele kunsten, Russische Avant-Gardekunst en Popart-werken.

“De bezoekers mogen werk van Karel Appel, Sam Francis, Walasse Ting, Corneille, Paul Van Hoeydonck, Rudolf Meerbergen, René Huin, Victor Noel, Cindy Wright, William Sweetlove, Kamagurka, Christo, Panamarenko, Floris Jespers, Gilbert Swimberghe, Finn Pedersen, Bengt Lindström, Guy Vandenbranden en meer van dat moois verwachten”, vertelt Bert enthousiast.

de vonk moet er zijn

Hoe hij beslist om een werk aan te kopen, willen we weten. “De trigger bij het zien van een werk is de vonk die overslaat en is moeilijk onder woorden te brengen”, vertelt Bert. “Het betreft meer een directe connectie met het werk, een dialoog. Ik moet mij op dezelfde golflengte als de kunstenaar bevinden. Het is vooral het resultaat van het overbrengen van zijn emoties, zijn gevoel uitgezet op de drager.”

En later, als hij er niet meer is, wat gebeurt er dan met zijn collectie? “Het zou mooi zijn als de collectie samenblijft maar als ze uit elkaar valt, is dat geen beletsel. Dat de dialoog met het publiek blijft, is het  belangrijkste. Het overbrengen van emoties, het genieten van esthetica, het pure gevoel, de intuïtie ... daar is kunst voor gemaakt.”

praktisch

Laat uw drempelvrees thuis en kom naar de Bijl voor een boeiende wandeling door de kunstgeschiedenis. 

ARTlant, een keuze uit de collectie van Bert van den Auwelant
van 2 tot 24 september
zaterdag van 13.30 tot 18 uur
zondag van 11 tot 18 uur
cultuurhuis de Bijl
03 2980 7 15, cultuur@zoersel.be