wees alert voor de mazelen

De mazelen zijn in het land en het virus maakt dit jaar meer mensen ziek dan andere jaren, vooral de kleinsten onder ons. Wees daarom extra alert voor de symptomen en hou je zoon of dochter thuis van de kinderopvang, speelpleinen of kampjes als ze ziek zijn. Eén iemand kan namelijk tot twaalf anderen besmetten!

Hoe herkennen?

  • Mazelen start als een verkoudheid met koorts, een loopneus en een hoest. Je krijgt rode of waterige ogen en kunt je behoorlijk ziek voelen.
  • Later verschijnen er vlekjes achter je oren, die zich over je gezicht en hals verspreiden en uiteindelijk over je hele lichaam. Als je een lichte huidskleur hebt, zijn de vlekjes rood. Als je een donkerdere huidskleur hebt, zijn ze kleurloos.
  • Bij veel mensen verdwijnen de symptomen na enkele dagen. Maar soms kan de ziekte ernstige problemen veroorzaken en kun je een longontsteking of hersenontsteking krijgen.

Wat bij een vermoeden van mazelen?

  • Als je kind symptomen vertoont, hou het dan apart van anderen en laat het zeker niet naar de kinderopvang, speelpleinen of kampjes gaan. Zo voorkom je dat andere kinderen besmet raken, want het virus verspreidt zich heel snel via de lucht door hoesten, niezen en praten.
  • Er is geen geneesmiddel tegen mazelen, alleen medicijnen om de symptomen te verlichten.
  • Elk kind met een vermoeden van mazelen moet onderzocht worden door een arts. Bel eerst naar je dokter voordat je naar de praktijk of het ziekenhuis gaat. Zo zorg je ervoor dat het virus zich niet verder verspreidt.
  • Mazelen is besmettelijk van vier dagen voor de eerste vlekjes verschijnen tot vier dagen nadat ze verdwenen zijn. Daarom moeten kinderen met een vermoeden van mazelen thuis blijven tot vier dagen nadat de vlekjes zijn verdwenen.