wijken maken het waar

Het wijkbudget geeft inwoners de kans om hun buurt aantrekkelijker te maken. Inge, Alain en Herwin vertellen over hoe hun projecten tot stand kwamen: van idee tot uitwerking.

Hoe kwamen jullie op het idee om een aanvraag in te dienen?
Alain:
Op ons buurtspeelplein (Konstantinopel, red.) stonden al enkele speeltoestellen, maar niet voor alle leeftijden. En sommige toestellen waren verouderd. Nadat ik las over het wijkbudget, werd dit besproken op een overleg met onze wijkvereniging. Er kwamen heel wat ideeën, maar het werd al snel duidelijk dat we de buurtbewoners moesten betrekken in dit verhaal. Welke verandering wilden zij zien op ons speelplein? Met die input gingen we aan de slag.
Inge: Wij deden net hetzelfde in Het Klooster. Op ons jaarlijks zomerfeest stond een ideeënbus. Het was verrassend om te zien hoeveel ideeën er uit de bus kwamen. Zo wisten we ook dat onze aanvraag gedragen werd door de buurt.

Herwin, jouw project is nog in volle opstart. Hoe kwam jij op het idee?
Herwin: Ik heb inderdaad op eigen houtje initiatief genomen voor het project in onze wijk. De grote rioleringswerken in wijk Meerheide waren absoluut nodig, maar tegelijk ook ingrijpend voor de wijk. Er kwamen grachten en lantaarnpalen bij, maar er is ook heel wat groen verdwenen. Het uitzicht is veranderd en we zijn nu ook biodiversiteit kwijt op lokaal niveau. Die lokale biodiversiteit wil ik met het project ‘buren voor biodiversiteit’ opnieuw in de wijk brengen. Opnieuw bomen, bloemen en struiken planten. En met de kinderen aan de slag gaan om bijenhotels of bijenkasten te timmeren. Samen met de buurt wil ik een positief verhaal maken van deze verandering. Het samenkomen op zich zou al tof zijn. Als we hierdoor terug een mooie groene wijk krijgen, waarin dan de nieuwe infrastructuur van de riolering zit, zou dat echt een win-win zijn voor de hele buurt.

Jullie namen zelf de eerste stap. Wil dit ook zeggen dat jullie alles alleen moesten doen?
Inge: Zeker niet! Ik was het aanspreekpunt voor het project, maar voor de plaatsing van de toestellen hielp jong en oud mee.
Herwin: Inderdaad. Iemand moet de voorzet geven, maar het is de bedoeling dat iedereen in de wijk mee doet en mee denkt.

Kregen jullie voldoende begeleiding en ondersteuning van de gemeente?
Inge: Bij de zoektocht naar een leverancier kregen we heel wat advies. Ook tussentijds werd ons project goed opgevolgd. Bovendien was het plaatsen van de toestellen nooit gelukt zonder de hulp van de technische dienst.
Alain: We konden ook steeds met onze vragen terecht bij onze contactpersoon. Als die ons niet kon helpen, werden we op een correcte manier doorverwezen. Voor de speeltoestellen bijvoorbeeld: er zijn veel leveranciers en misschien wel 100 soorten van een bepaald toestel. De gemeente verleende ons hierbij heel wat nuttig advies.
Herwin: Maar ook organisatorisch loop het vlot. We mogen gratis een vergaderruimte huren om overleg te doen met de buurt. Daar waar mogelijk, worden we goed ondersteund.

"Het was verrassend om te zien hoeveel ideeën onze buren hadden."

Hebben de inwoners van de buurt ook geholpen bij het realiseren van het project?
Alain: Dat hebben we inderdaad gezamenlijk gedaan met de buurtbewoners. Er zijn ook enkele specialisten in onze buurt. Zo hielp een buurman met het aanleggen van een terrasje en een timmerman deed hier en daar wat afwerking. Iedereen kreeg de kans om de handen uit de mouwen te steken. Maar we krijgen niet alleen hulp van buren. Er blijft nog een beetje budget over dat we gebruiken om meer biodiversiteit op het speelplein te krijgen. En daar krijgen we dan weer de hulp voor van de bijenraad. Ze geven ons handige tips en nuttig advies.
Inge: Ook sterke mannen bij ons in de buurt (lacht). Sommige buren namen speciaal een dag verlof om de speeltuin te installeren. Achteraf gaf dit ons een extra positief gevoel over het resultaat. Zo van “dat hebben we toch weer mooi gedaan”.

Brengt het project de buren dichter bij elkaar?
Inge: Er komen veel meer (groot)ouders met spelende kinderen. Ook niet-buurtbewoners die na school naar huis fietsen stoppen er even. De kinderen uit onze buurt zitten ook veel meer op het pleintje in plaats van in hun eigen tuin.
Herwin: Voor het project ‘Buren voor biodiversiteit’ in wijk Meerheide is dat nog moeilijk te zeggen omdat het nog in zijn kinderschoenen staat. Maar ik merk wel dat er heel wat buren zijn die het initiatief mee steunen. Ik ben ervan overtuigd dat, als je zo’n project met een hele buurt uitwerkt, dit echt voor verbinding zorgt. Er wonen ook heel veel kinderen in de wijk. Het zou superleuk zijn om hiervoor activiteiten te organiseren.
Alain: Als we activiteiten organiseren, proberen we er zoveel mogelijk rekening mee te houden dat deze voor alle leeftijden zijn. Met de plaatsing van de speeltoestellen, komen er meer kinderen met hun (groot)ouders naar hier, maar onze vaste activiteiten zoals onze petanque avonden, wandelingen en jaarlijkse barbecue blijven natuurlijk ook bestaan. Iedereen van 0 tot 99 jaar kan hier wel zijn goesting vinden.

Raad je anderen aan om een project in te dienen?
Alain: Absoluut. Het is een mooi initiatief. We zijn als buurt dan ook erg trots dat we dit konden realiseren. We hebben zelfs al nieuwe ideeën voor ons pleintje (lacht).
Inge: Als je de blije kinderen ziet spelen, geeft dat een supergoed gevoel. Dit als buurt samen realiseren, is het bewijs dat de vibe goed zit.
Herwin: Gewoon doen! Er moet maar één iemand zijn die een goed idee heeft en waar andere mensen mee op de kar willen springen. Je zou ervan versteld staan hoe creatief buren zijn.

Heb je zelf een idee voor je wijk? Dien dan een eigen project in voor je buurt via denkmee.zoersel.be.