vuilnisbakkenplan

Met het vuilnisbakkenplan willen we zwerfvuil zoveel mogelijk tegengaan. We brachten elke vuilnisbak opnieuw in kaart, controleerden de vullingsgraad en bekeken de plekken waar we veel zwerfvuil terugvinden. Elke vuilnisbak kreeg daarna een weloverwogen, strategische plaats: bij hondenlosloopzones, naast picknickbanken, aan speelpleintjes, bij bushaltes en langs populaire wandel- en fietsroutes. Daarna blijven we de vuilnisbakken evalueren en sturen het plan bij als dat nodig blijkt.

Stel dat je als wandelaar of fietser graag je activiteiten afstemt op plaatsen waar je onderweg vuilnisbakken tegenkomt, dan kan je het plan hieronder raadplegen.

grote gevolgen

Een kauwgom hier, een sigarettenpeuk daar en ginder nog een papiertje. Het lijken kleine ­onschuldige dingen die niemand kwaad doen. Maar nonchalant vuil laten vallen, hoe klein ook, heeft grotere gevolgen voor de omgeving dan je denkt.

Ook voorbij het zicht en de ergernis brengt zwerfvuil nog veel grotere gevolgen met zich mee. Van de giftige chemicaliën die in de bodem terechtkomen tot verstoorde waterkwaliteit en bedreigde biodiversiteit. Om nog maar te zwijgen van het ongedierte dat zwerfvuil met zich meebrengt.

Bovendien betalen onze gevederde en viervoetige vrienden vaak de prijs, omdat ze verstrikt raken in het afval of er ziek van kunnen worden. Maar evengoed voor de mens brengt zwerfvuil gezondheids­risico’s met zich mee. Ravottende kinderen kunnen zich bezeren of in aanraking komen met besmette uitwerpselen of giftige ­stoffen.

vuil trekt vuil aan

Toegegeven, als je één klokhuis weggooit, zal dat niet meteen veel schade aan­richten aan het milieu. Toch is het zwerfvuil. Waarom? Je moet beseffen dat vuil vuil aantrekt. Er komen meer klokhuizen bij, ook een bananenschil belandt makkelijk mee op het hoopje en voor je het weet gooit iemand er papier bovenop.

slimme zet

Uiteraard begrijpen we dat je liever geen warm en stinkend hondenpoepzakje in je jaszak stopt. Goed geplaatste vuilnisbakken spelen daarom een belangrijke rol in onze strijd tegen zwerfvuil.

Je kan het gedetailleerde vuilnisbakkenplan downloaden en raadplegen. Vergeet niet in te zoomen om de exacte plaatsing te zien. Hieronder een voorbeeld van de dorpskernen.

deelgemeente Zoersel

 

deelgemeente Halle

 

deelgemeente Sint-Antonius

 

legende

  • groen vuilnisbakicoontje = bestaande vuilnisbak
  • geel vuilnisbakicoontje = bij te plaatsen vuilnisbak
  • blauw vuilnisbakicoontje = te verwijderen vuilnisbak