oplossing voor De Lindekring en Obscura in zicht

In de zoektocht naar de gepaste infrastructuur voor verschillende verenigingen in Zoersel, wil de gemeente het lokaal van Koninklijke Fanfare De Lindekring overkopen om zo meer verenigingen, waaronder fotoclub Obscura, een thuisbasis te geven.

Momenteel loopt er al een openbaar onderzoek voor een nieuw gebouw op de site Kapelstraat. Hier krijgen toneelgezelschap Tilia, Harmonie Eendracht Maakt Macht en de gemeentelijke groenarbeiders in de toekomst hun eigen stek. Maar het gemeentebestuur ging ook in gesprek met Koninklijke Fanfare De Lindekring. Hun lokaal wordt momenteel voornamelijk door henzelf gebruikt, maar de zaal biedt ook mogelijkheden voor andere verenigingen. Het bestuur van De Lindekring had oor naar die vraag om andere verenigingen een plek te kunnen geven. Ook omdat het onderhoud van zo’n lokaal enorm veel vraagt van een vereniging. Door het lokaal van De Lindekring over te kopen, krijgen meer verenigingen een thuisbasis.

Voorzitter van De Lindekring Ann Van den Brandt beaamt dit: "Iedere vereniging beschikt graag over een eigen lokaal, maar dat brengt ook heel wat kosten en inspanningen met zich mee. Bovendien is het spijtig dat een lokaal vaak niet in gebruik is, zeker als er nood aan is. Daarom zijn wij tevreden samen met de gemeente een mogelijke oplossing gevonden te hebben.” De voorzitter geeft toe dat het voor hen ook aanpassen zal zijn: “Maar wij hopen dat zowel wij als andere Zoerselse verenigingen op deze manier nog lang van het lokaal zullen kunnen genieten."

samenwerkingsovereenkomst

De huidige erfpacht loopt nog tot en met 2037 maar wordt dus vroegtijdig stopgezet. Als de Zoerselse gemeenteraad de aankoop goedkeurt op 27 augustus, wordt er tussen de gemeente en De Lindekring een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt. Zo kan de vereniging het lokaal zonder problemen verder gebruiken. Naast De Lindekring zal ook fotoclub Obscura hun intrek nemen in het lokaal. Zij krijgen een afsluitbaar gedeelte voor hun activiteiten en de gemeente voorziet ook een nieuwe opslagplaats voor hun materialen.

tal van mogelijkheden in de toekomst

Omdat het lokaal ook een goed uitgeruste keuken heeft, kunnen er later verschillende activiteiten doorgaan van Zoerselse verenigingen. Maar de ruimte zal ook voor privé aangelegenheden of koffietafels gehuurd kunnen worden. Hiervoor wordt nog een huishoudelijk reglement opgemaakt in afstemming met de betrokken verenigingen en de buurtbewoners.

De aankoop van lokaal De Lindekring wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad op 27 augustus. De gemeenteraad beslist uiteindelijk of de gemeente het lokaal aankoopt of niet.