vaarwel tegen meer dan 1,6 miljoen vierkante meter gazon

Vlaanderen zegt massaal “ByeByeGazon”! Deze lente sloten maar liefst 26 steden en gemeenten zich aan bij de campagne die ooit bij ons in Zoersel begon. Samen laten we meer dan 1,6 miljoen vierkante meter gazon plaatsmaken voor wilde bloemen en lang gras, wat niet alleen goed is voor bijen, maar ook voor de biodiversiteit.

Dieter Coppens, het gezicht van de campagne, is in zijn nopjes: “Fantastisch om te zien hoe de boodschap elk jaar verder groeit! Dit jaar hebben we alle records verpulverd.” In Zoersel kloppen we af op meer dan 330.000 vierkante meter, een veelvoud van de vorige jaren.

BIJzonder cadeaupakket

Gisteren zetten we bij de afloop van de campagne enkele deelnemers in de bloemetjes (en de bijtjes). Tien Zoerselse winnaars kregen door Dieter een leuk cadeaupakket overhandigd, met onder andere honing van lokale imker Wenda Van Uffelen (voorzitter van de bijenraad) én een tof insectenhotel. Deze insectenhotels zien er dit jaar wel heel knap uit: zij werden gemaakt bij Tracé 7, een sociale tewerkstellingsplaats die deel uitmaakt van de Emmaüsgroep.

makkelijk én impactvol

De ByeByeGazon-campagne is simpel: minder maaien, meer genieten. Concreet rijd je je berm of gazon – of delen ervan – maar twee of drie keer per jaar af. Langer gras is beter bestand tegen de droogte. Hoe langer het gras, hoe langer de wortels worden. Dit geeft ook minder kans op een ‘rosse’ grasmat.

Je kan ook meedoen met één of slechts enkele vierkante meters. “Je kan maaien in functie van wat nodig is: enkel waar de tuinmeubelen staan, een paadje om tot bij het tuinhuis te geraken, of enkel op de plek waar de pingpongtafel staat. Alle beetjes helpen!”, zegt Dieter.

belang voor de boeren

Die niet-gemaaide meters zijn ook goed voor de boeren. Over de afgelopen decennia is er een enorme afname van de insectenpopulatie waargenomen, sommige studies wijzen op een afname van wel 75 %. Zonder gerichte lokale actie zal de achteruitgang van insecten in België doorgaan, met verregaande gevolgen voor biodiversiteit en landbouwproductiviteit.

Ook de boeren zelf nemen deel aan de actie, zoals schapenboer Neel die bij de tien winnaars hoort: “In Zoersel wordt er steeds meer begraasd door schapen en minder machinaal gemaaid, wat een belangrijke bijdrage levert aan de lokale biodiversiteit. In weilanden waar schapen grazen zijn er vaak meer soorten planten, insecten en andere dieren te vinden. Schapen vreten niet alles kaal, in tegenstelling tot machinaal maaien waarbij alles tegelijk wordt verwijderd.”

#LaatZeLiggen en #BOOMjetuin

Dieter heeft nog meer tuintips achter de hand: “Alvast een warme oproep om dit najaar ook luier te zijn in de tuin. Laat die herfstbladeren maar liggen of hark ze rondom bomen, onder struiken of op de composthoop. Ze zijn namelijk goud waard en de perfecte manier om de grond meer bestand te maken tegen de droogte. Minder harken, meer genieten!”

Lees ook het artikel over de campagne #BOOMjetuin. Deze campagne wil zoveel mogelijk mensen in Zoersel te overtuigen om minstens 1 extra boom te planten in hun tuin!