lokale verkiezingen op 13.10 | praktische informatie

Klaar om op zondag 13 oktober te gaan stemmen voor de lokale verkiezingen? Wij zetten nog wat extra praktische zaken op een rijtje.

uitnodigingsbrief

Heb jij je uitnodigingsbrief al ontvangen? Deze werd de afgelopen week in jouw brievenbus afgeleverd. Die uitnodigingsbrief heb je nodig om te gaan stemmen op 13 oktober. Naast de klassieke, papieren uitnodigingsbrief, kreeg je ook een digitale versie in Mijn Burgerprofiel of my eBox. Je kiest zelf of je de digitale of papieren versie meebrengt naar het stembureau. Let wel: Heb je een volmacht om te gaan stemmen voor iemand? Dan moet je de papieren uitnodigingsbrief bij je hebben.

Tip: download de digitale brief in de ‘wallet’ van je Mijn Burgerprofiel app of download hem op je telefoon, zodat je hem ook zonder internet kan oproepen bij het stembureau.

Waar stemmen?

In Zoersel zijn er vier kieslocaties:

  • gemeentelijke basisschool de Kiekeboes (ingang via Kerkstraat en via Mie-Manstraat)
  • gemeentelijke basisschool Beuk & Noot (ingang via Ter Beuken en via de grote parking aan sporthal de Zoest)
  • gemeentelijke basisschool Pierenbos (sporthal)
  • administratief centrum (ingang via de Kapel en de hoofdingang)

Op welke locatie je moet stemmen, staat vermeld op je uitnodigingsbrief die je in je brievenbus of via Mijn Burgerprofiel kreeg. Om te stemmen heb je je identiteitskaart én je uitnodigingsbrief nodig. De stembureaus zijn open tussen 8 en 15 uur.

verkeersmaatregelen

Op elke stemlocatie gelden bepaalde verkeersmaatregelen. Deze zijn identiek aan de vorige verkiezingen in juni. Je leest ze hier nog eens na.

Geen zin om naar een parkeerplaats te zoeken? Neem dan de fiets of kom te voet.

vervoersoplossingen voor mensen die minder mobiel zijn

Als je een rolstoelgebruiker bent of minder goed te been bent, heb je verschillende mogelijkheden om bij het stemlokaal te geraken.

1. zelfstandig

Je kan gebruikmaken van de voorbehouden parkeerplaatsen, dicht bij de deur van elke kieslocatie. We voorzien stewards om je te begeleiden naar het juiste stembureau en ook rolstoelen voor als je moeilijker kan stappen. Elk stembureau is rolstoeltoegankelijk en heeft een stemhokje ingericht voor rolstoelgebruikers. In het stemhokje zelf kan je ook hulp krijgen. Vraag hiervoor eerst toelating aan de voorzitter van het stembureau.

2. meerijden

Vraag om mee te rijden met familie, vrienden of buren. Misschien willen zij je mee begeleiden. Je kan die vraag ook zeker stellen via het buurtplatform Hoplr. Zelf doen we ook een oproep aan inwoners om

mensen die minder mobiel zijn mee te nemen naar het stembureau.

3. Handicar Zoersel

Vzw Handicar Zoersel vervoert rolstoelgebruikers of mensen met beperkte mobiliteit. Reserveer je rit via 03 383 67 65 (op werkdagen tussen 9 en 16.30 uur) of handicarzoersel@telenet.be.

4. Mobitwin

Ben je lid van Mobitwin, dan kan je ook op hen een beroep doen. Reserveer je rit tijdig via het online webformulier. Wacht niet te lang, want ze zijn afhankelijk van het aantal beschikbare vrijwilligers.

doe de Stemmerstest

Twijfel je nog om te gaan stemmen? Je weet niet of het wel zin heeft, of je genoeg impact hebt? Doe dan de Stemmerstest en ontdek welk profiel je hebt. Deze test is geen traditionele stemtest over de programma’s van lokale partijen en politici, maar een test waarbij de focus op jou ligt. Doe hier de test.