gezond eten: eenvoudig en haalbaar

Gezond eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. De Voedingsdriehoek, een model van het Vlaams Instituut Gezond Leven, helpt je om bewuste keuzes te maken die je welzijn verbeteren. Het principe is simpel: eet meer gezonde en plantaardige voeding, beperk ongezonde producten en vermijd voedselverspilling.

De Voedingsdriehoek is opgedeeld in zones:

  • donkergroen: Deze voedingsmiddelen moeten de basis vormen van je dieet. Denk aan groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en water.
  • lichtgroen: Hierin zitten gezonde dierlijke producten zoals vis, yoghurt, kaas en eieren. Ze kunnen deel uitmaken van je voeding, maar met mate.
  • oranje en rode zone: Boter en rood vlees, maar ook sterk bewerkte producten zoals snoep, frisdrank, fastfood en alcohol horen hier thuis. Deze eet je best zo weinig mogelijk.

Hoe pas je de Voedingsdriehoek toe in je dagelijkse leven?

  • Begin met kleine aanpassingen: Vervang witte pasta door volkoren, frisdrank door water en kies vaker voor een handje noten als tussendoortje.
  • Eet meer plantaardig: voeg meer groenten en peulvruchten toe aan je maaltijden en experimenteer met vegetarische recepten.
  • Beperk ongezonde keuzes: koop minder snoep en kant-en-klaarmaaltijden. Als het niet in huis is, eet je het ook niet.
  • Drink vooral water: maak er een gewoonte van om altijd een flesje water bij je te hebben.
  • Eet bewust en gevarieerd: geniet van je maaltijden, eet met aandacht en varieer in je voedingskeuzes.

Door kleine, haalbare stappen te zetten, maak je van gezond eten een gewoonte. De Voedingsdriehoek is geen streng dieet, maar een handige gids om je dagelijkse eetpatroon gezonder en duurzamer te maken. Begin vandaag en voel het verschil!

gezond eten in de kijker

In februari organiseren we twee activiteiten die volledig gericht zijn op gezond eten. Zien we je daar?

workshop De Perfecte brooddoos | woe 12 februari

De perfecte brooddoos is makkelijk, gezond en kindvriendelijk! Tijdens deze interactieve workshop ontdek je hoe je een gezonde brooddoos samenstelt voor kleuters en kinderen van de lagere school. Na een stukje theorie over de behoeften en voedingsaanbevelingen, gaan we praktisch aan de slag in een gezellige kookworkshop.

Na deze workshop ga je naar huis met kennis, inspiratie, handige tips en smakelijke ideeën om de brooddoos van jouw kind evenwichtig samen te stellen.

  • woensdag 12 februari
  • 9 tot 12 uur
  • De Notelaar, Lierselei 15, 2390 Malle
  • inschrijven via sociaalhuis@malle.be of via 03 312 49 61.

Beter in Balans, lezing van Katrien Callens | woe 19 februari

Hét voedingspatroon bestaat niet, we zijn immers allemaal verschillend. Toch blijkt voor ieder van ons ritme, beweging en natuurlijke voeding belangrijk te zijn om in balans te blijven. Deze infosessie vormt een goede basis om je eigen voedingsgewoonten te observeren en waar nodig bij te sturen. Je leert met een kritische blik naar reclame kijken en opnieuw vertrouwen op je buikgevoel. Katrien Callens, diëtiste, komt een toelichting geven over dit interessante thema.

  • woensdag 19 februari
  • 19.30 tot 21.30 uur
  • buurthuis Ter Smisse, Smissestraat 19
  • inschrijven via gemeente@zoersel.be of 03 2980 0 00