BlaBlaBla. Geen excuses meer. Doe de stoelgangtest.

Maart is de internationale actiemaand tegen dikkedarmkanker. Samen met gemeente Malle volgen we het voorbeeld van de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing en brengen we dit thema deze maand extra onder de aandacht. Op die manier willen we het belang van preventie en vroegtijdige opsporing benadrukken. Dat kan immers heel wat levens redden!

cijfergegevens

Elk jaar krijgen meer dan 5.000 mensen in Vlaanderen dikkedarmkanker. Daarmee is dikkedarmkanker de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen (na borstkanker) en derde meest voorkomende kanker bij mannen (na long- en prostaatkanker). Elk jaar sterven er in Vlaanderen ongeveer 1.600 mensen aan deze ziekte. Omdat dikkedarmkanker heel langzaam evolueert, is het één van de ziekten die bij vroegtijdige opsporing tot hogere genezingskansen kan leiden. Als het op tijd wordt opgemerkt, is vijf jaar na de diagnose immers 95 % van de mensen nog in leven.

geen excuses: doe de stoelgangtest

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid daarom een ‘bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker’. Ben je tussen 50 en 74 jaar oud, dan ontvang je automatisch een uitnodigingspakket van het Centrum voor Kankeropsporing. In dat pakket vind je een brief, een deelnameformulier, een folder en een afnameset om een staal van je stoelgang te nemen. En daar ga je best op in. Want door je stoelgang te laten onderzoeken, kan de ziekte al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor kan een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter. 

Bekijk hier een filmpje over hoe zo'n stoelgangtest werkt. 

Uit onderzoek blijkt dat vooral vijftigers minder snel de tijd nemen om zich te laten testen. Ze zitten in een drukke levensfase met werk, zorg voor kinderen, kleinkinderen en soms ook ouders, waardoor hun eigen gezondheid vaak naar de achtergrond verdwijnt. Nochtans is zo’n stoelgangtest snel en eenvoudig thuis uit te voeren en kan ze levens redden. Weinig moeite, maar met mogelijks een groot effect dus. Geen excuses meer dus, maar gewoon doen!

Doe deze quiz en ontdek wat je al weet over het bevolkingsonderzoek en dikkedarmkanker.

voorkom dikkedarmkanker

Ook een gezonde levensstijl verkleint het risico op dikkedarmkanker. Van de volgende maatregelen is bewezen dat ze doeltreffend zijn:

  • enkele keren per week aan sport doen en minstens 30 minuten per dag bewegen

  • je gewicht onder controle houden
  • alcoholgebruik beperken tot hoogstens 1 consumptie per dag
  • niet roken
  • niet meer dan 500 gram rood en bewerkt vlees per week eten
  • voldoende groenten, fruit en vezels eten

geef darmkanker geen kans | lezing door dr. Luc Colemont

Wie toch nog niet helemaal overtuigd is of met vragen zit, is dinsdag 25 maart van harte welkom op de lezing van Dr. Luc Colemont. Hij zal in mensentaal een duidelijk en helder antwoord geven op vier vragen: waarom, wanneer, bij wie en hoe darmkanker vroegtijdig opsporen? Hij doet dit aan de hand van een boeiende uiteenzetting die slechts één doel voor ogen heeft: minder leed door darmkanker en meer gezonde levensjaren!

  • dinsdag 25 maart van 19.30 tot 22 uur
  • de Kapel, Handelslei 167, 2980 Zoersel
  • inschrijven via gemeente@zoersel.be of via 03 2980 0 00