processierupsen verdelgen

wat

Op eikenbomen kunnen eikenprocessierupsen voorkomen. Zij hebben irriterende brandharen, die voornamelijk jeuk en irritatie op de huid en ogen veroorzaken. U vermijdt best elk contact met de rupsen en de nesten. 

De rupsen komen vooral voor in de maanden mei, juni en juli.

wat kunt u zelf doen

U kunt uw tuin of berm aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: voor mezen, sluipwespen -en vliegen zijn de rupsen een heerlijke maaltijd.

  • Sluipwespen en sluipvliegen leggen hun eitjes in de rupsennesten. U kunt deze vliegen en wespen aantrekken met een natuurlijke berm of gazon waar inheemse bloemen groeien en bloeien. Lees meer over hoe u dit doet in onze Bye Bye Grass-campagne.
  • De koolmees is een grote liefhebber van de rupsen. Hang een nestkast vlak naast, of in de aangetaste boom. Het best is om een nestkastje tussen september en oktober te hangen. In januari en februari zoeken de mezen een nestplaats. Voor de winter zoeken ze al een geschikte slaapplaats, wat meestal hun nestplaats wordt.
procedure

We zetten in op natuurlijke bestrijding van eikenprocessierupsen. Dit spits zich vooral op het voorkomen van het probleem. Zie hoofdstuk 'wat kunt u zelf doen' om de rupsen als particulier natuurlijk te bestrijden.

op privédomein

U kunt als particulier verdelging aanvragen op privédomein. Onze gemeente heeft hiervoor - via een groepscontract van IGEAN - een raamovereenkomst gesloten met een professionele aannemer. Hierdoor worden de kosten voor de verdelging gedeeld door uzelf en ons als gemeente.

Meld de processierupsnesten via het webformulier (onderstaande rode knop). U krijgt daarna een factuur van ons in uw brievenbus. Als er een verschil is tussen de aanvraag en de effectief verwijderde nesten, dan wordt er gekeken naar het aantal dat is doorgegeven door de aannemer.
Opgelet: wegens vakantieperiode van deze aannemer worden nieuwe aanvragen op privédomein pas ingepland na 2 augustus 2021!

Zoekt u liever zelf een professionele firma? U vindt hier een lijst met contactgegevens van externe firma's (bron Provincie Antwerpen).

op openbaar domein

Ziet u eikenprocessierupsen op openbaar domein? Meld deze dan bij voorkeur via het webformulier (onderstaande rode knop). U kunt ook contact opnemen met ons onthaal via de gegevens in het contactblok.

prijs

U wordt gefactureerd voor het verdelgen van processierupsen op privéterrein. De facturatie gebeurt per boom en niet per nest.

  zonder hoogtewerker

met hoogtewerker

gewone bestrijding (binnen zes werkdagen) € 65 per boom € 110 per boom
hoogdringende bestrijding (binnen twee werkdagen) € 289 per boom € 405 per boom

Het verdelgen van eikenprocessierupsen op openbaar domein is voor rekening van de gemeente.

meld processierupsen