processierupsen verdelgen

Op eikenbomen kunnen eikenprocessierupsen voorkomen. Zij hebben irriterende brandharen, die voornamelijk jeuk en irritatie op de huid en ogen veroorzaken. U vermijdt best elk contact met de rupsen en de nesten. 

De rupsen komen vooral voor in de maanden mei, juni en juli.

U kunt uw tuin of berm aantrekkelijk maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: voor mezen, sluipwespen -en vliegen zijn de rupsen een heerlijke maaltijd.

  • Sluipwespen en sluipvliegen leggen hun eitjes in de rupsennesten. U kunt deze vliegen en wespen aantrekken met een natuurlijke berm of gazon waar inheemse bloemen groeien en bloeien. Lees meer over hoe u dit doet in onze Bye Bye Grass-campagne.
  • De koolmees is een grote liefhebber van de rupsen. Hang een nestkast vlak naast, of in de aangetaste boom. Het best is om een nestkastje tussen september en oktober te hangen. In januari en februari zoeken de mezen een nestplaats. Voor de winter zoeken ze al een geschikte slaapplaats, wat meestal hun nestplaats wordt.

We zetten in op natuurlijke bestrijding van eikenprocessierupsen. Dit spitst zich vooral op het voorkomen van het probleem. Zie hoofdstuk 'wat kunt u zelf doen' om de rupsen als particulier natuurlijk te bestrijden.

U kunt als particulier geen verdelging meer bij ons aanvragen. U kunt hiervoor wel terecht bij externe firma's om de processierupsen te bestrijden. U vindt hier een lijst met contactgegevens van externe firma's (bron Provincie Antwerpen).

Ziet u eikenprocessierupsen op openbaar domein? Meld deze dan bij voorkeur via het webformulier (onderstaande rode knop). U kunt ook contact opnemen met ons onthaal via de gegevens in het contactblok.

Het verdelgen van eikenprocessierupsen op openbaar domein is voor rekening van de gemeente.

meld processierupsen