regenwaterton

De klimaatsverandering brengt ander weer met zich mee. Het aantal zware buien en plotse intensieve stortbuien is toegenomen. Dit betekent dat er meer water wordt geloosd op kleinere tijdsintervallen. Tussendoor zijn er ook periodes van langere droogte. 

Een regenwaterton is hier een ideaal hulpmiddel. Het regenwater wordt in de ton opgevangen en kan tijdens de droge dagen weer hergebruikt worden. Regenwater bevat weinig kalk en is ideaal om je planten en je tuin te sproeien en voor het schoonmaken van je auto of fiets. Bovendien bespaar je heel wat op drinkbaar water.

Op het recyclagepark kan je verschillende soorten regenwatertonnen aankopen. De standaard tonnen hoef je ook niet op voorhand te reserveren en kunnen ter plaatse aangekocht worden. (Hier moet je het kraantje nog wel zelf installeren door een gat te boren.)

Kijk voor types en prijzen op de website van IGEAN.

Elk najaar wordt er een oproep georganiseerd door IGEAN waarbij er andere, grotere regenwatertonnen worden aangeboden. Houd onze gemeentelijke kanalen in het oog als je deze kans wilt benutten.

locatie

Bepaal waar je de regenton wil plaatsen. Zorg dat de regenton op een stevige ondergrond en waterpas staat.

vulautomaat

Je moet de regenton met jouw regenpijp verbinden door middel van een vulautomaat. Als de regenton vol zit, wordt het overtollige water door de vulautomaat afgevoerd in de regenpijp. Zo kan de regenton nooit overlopen.

Er bestaan vulautomaten waarbij je een stuk uit jouw regenpijp moet zagen en vulautomaten waarbij je een gat in jouw regenpijp boort.

De vulautomaat komt op dezelfde hoogte als de ingang van de flexibele buis in de regenwaterton.

  • Meet de diameter van je regenpijp, dit is belangrijk om te weten welke vulautomaat er op past.
  • Kies bij voorkeur een vulautomaat die je kan afkoppelen in de winter, zodat je regenton niet beschadigd wordt door vorst.
  • Staan er bomen in de buurt van de afvoer? Overweeg dan een vulautomaat met bladvanger.