zwerfkatten

Een zwerfkat is een straatkat zonder baasje. We proberen als gemeente de populatie van zwerfkatten onder controle te houden door ze te vangen en te steriliseren.

waarom zwerfkatten vangen

voor de gezondheid van de katten zelf

Zwerfkatten leven buiten in alle weersomstandigheden. Ze zijn vaak ondervoed en houden soms wonden over aan vechtpartijen met andere katten. Vooral kittens zijn vatbaar voor ziektes en parasieten.

om overlast te beperken

Zwerfkatten kunnen overlast geven, bijvoorbeeld door het maken van lawaai in de paartijd en als ze vechten. Ontlasting en urine vervuilen de omgeving en ze scheuren graag vuilniszakken aan flarden op zoek naar voedsel.

voor de publieke gezondheid

Katten kunnen parasieten zoals vlooien, oormijt en schurft overdragen op andere katten. Via uitwerpselen in (speel)tuinen en zandbakken kunnen ze ook parasieten doorgeven aan mensen, zoals wormen en protozoa (bv. bij toxoplasmose).

voor de bescherming van de inheemse wilde dieren

De katten kunnen een bedreiging vormen voor inheemse wilde dieren of de lokale fauna beschadigen.

Zie je een zwerfkat? Doe dan het volgende.

  • Laat dit dan weten via ons meldingsformulier of meld dit aan de dienst milieu. 
  • Wil je de kat zelf proberen te vangen? Lok ze bijvoorbeeld met voedsel in een kattenkooi. Lees hieronder zeker waar je op moet letten bij het vangen van zwerfkatten.
    • Breng de kat naar participerende dierenartspraktijk De Drie Biggetjes. Zij kijken na of de kat een chip heeft. Daarna krijgt het dier een volledige gezondheidscontrole en wordt hij/zij gesteriliseerd of gecastreerd.
    • Je hoeft hiervoor niet te betalen, de kosten worden doorgerekend aan de gemeente.
  • Wilde zwerfkatten worden na verzorging weer terug uitgezet op de plaats van de melding. Tamme katten zijn waarschijnlijk verloren huisdieren en worden goed opgevangen. Voor kittens wordt een nieuwe, warme thuis gezocht.

Lukt het je niet om de kat te vangen of kan je het dier niet naar de dierenarts brengen? Laat dit weten aan onze dienst milieu. We schakelen dan de hulp in van vrijwilligers. 

opgepast bij het vangen van zwerfkatten

  • Zwerfkatten kunnen ziektes met zich meedragen, zoals het feline leukemievirus of rabiës. Heb je de kat aangeraakt? Was dan daarna je handen en kleding grondig voordat je weer met jouw eigen huisdieren in aanraking komt. Hou de zwerfkat in quarantaine - uit de buurt van je eigen huisdieren en hun spulletjes - tot het dier naar de dierenarts is geweest.
  • Dierenbeten kunnen ernstige gevolgen hebben! Word je gebeten, laat dit dan nakijken door een dokter. 
  • Let erop of er geen kleine katjes in de buurt zijn van de zwerfkat. Kittens zouden minstens vier tot zes weken bij hun moeder moeten blijven. Als je een borstvoeding gevende moeder vangt, dan kunnen de katjes sterven.
  • Het is prima om kittens op te pakken aan hun nekvel. Als je een volwassen kat daar echter vastneemt, dan kan hij/zij stikken.
  • Als je de kat gevangen hebt, verduister dan de kooi. Zo voelt de kat zich meer op zijn/haar gemak.

vrijwillige kattenvanger

We zoeken nog vrijwilligers om vangkooien mee te plaatsen. Het enige wat je nodig hebt, is een eigen auto, voldoende vrije tijd en liefde voor katten. Je krijgt, naast de voldoening om iets te betekenen voor dieren, een onkostenvergoeding. Meld je aan als vrijwilliger via onderstaande rode knop.

opvanggezin

Wil je opvanggezin zijn? Contacteer Svea van vzw Zwerfkatten Rijkevorsel via: