overlast
Accordions
Overlast zijn hinder, storende effecten of moeilijkheden die ergernis bij je opwekken. Er bestaan verschillende typen van overlast: geluidsoverlast, geuroverlast, overlast van dieren, …
Het is natuurlijk de bedoeling dat je zelf zo weinig mogelijk hinder of overlast veroorzaakt bij je buren. Als je zelf hinder ondervindt van iets of iemand uit je omgeving, dan kan je op verschillende manieren proberen dit op te oplossen.
bemiddelen
Ervaar je overlast van een buur of het huisdier van een buur? Probeer dan eerst zelf met hem of haar hierover te praten.
Als dat niet lukt, kan je terecht bij een neutrale burenbemiddelaar. De bemiddeling vindt plaats in een informele sfeer en probeert te voorkomen dat politie of vrederechter moet tussenkomen.
Pas als laatste stap kan je de overlast aankaarten via het vredegerecht of de tussenkomst van de lokale politie aanvragen.
meldingsformulier
Soms is de bron van overlast geen persoon. Dan kan je dit melden via een online formulier. Het gaat over volgende meldingen:
- hondenpoep op straat;
- sluikstort of zwerfvuil;
- overvolle openbare vuilnisbakken;
- processierupsen op openbaar domein;
- ratten op openbaar domein;
- hinderlijke wespennesten;
- storend openbaar groen;
-
water- of stormschade op het openbaar domein (zonder direct gevaar of grote hinder);
acute geluids- of geurhinder
Contacteer op het moment van de geur- of geluidshinder de Lokale Politie Voorkempen op het nummer
Is er een gasgeur? Bel dan zo snel mogelijk Fluvius op het gratis nummer 0800 65 0 65 (24/7 bereikbaar).
GAS-reglement
We willen allemaal een gemeente waar het aangenaam wonen is. Om dit mogelijk te maken, is er een politiereglement met regels rond openbare rust, veiligheid en gezondheid. Overtredingen op dit politiereglement kunnen dan administratief worden afgehandeld via een Gemeentelijke Administratieve Sanctie, kortweg GAS.
Het gaat onder meer over loslopende honden, nachtlawaai, vandalisme, bevuilen van het openbaar domein, het niet hebben van een vergunning, het afsteken van vuurwerk en inbreuken rond stilstaan en parkeren.
De officiële naam voor het reglement in onze politiezone is ‘Uniform Politiereglement Voorkempen’ of ‘UPR’. Een voorbeeld van enkele artikels uit het UPR zijn:
- Artikel 4.4.1: Iedereen is ertoe gehouden als normaal zorgvuldig persoon de nodige maatregelen te nemen om de buurt niet te hinderen door geur-, rook- en stofhinder.
- Artikel 4.5.2: Iedereen is verplicht zich zodanig te gedragen dat anderen niet meer dan noodzakelijk door geluid gehinderd worden. Elk gerucht of rumoer, dat zonder noodzaak wordt veroorzaakt, of te wijten is aan gebrek aan voorzorg en dat van aard is de rust van de inwoners te verstoren, is verboden.
- Artikel 4.5.7: Het gebruik van werktuigen zoals landbouw-, tuinbouw- of bosbouwwerktuigen aangedreven door verbrandings- of elektrische motoren is zowel ‘s nachts als op zon- en feestdagen verboden. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor werktuigen die worden aangewend in het kader van een seizoensgebonden bedrijfsexploitatie. In afwijking is het maaien van gras wel toegelaten op zondagvoormiddag van 10 uur tot 12 uur en het uitvoeren van bouwwerken aan particuliere woningen door zelfbouwers zondag overdag.
- Artikel 4.6.2: De houders van dieren moeten deze gepast huisvesten en moeten alle passende maatregelen nemen om te vermijden dat aanhoudend voortgebracht dierengeluid van die aard is dat de rust van de inwoners wordt verstoord.
Het volledige GAS-reglement kan je hier lezen.
privacy van kadastergegevens
Het kan zijn dat je overlast ervaart vanuit percelen of eigendommen waarvan je de eigenaar niet kent. Wij mogen je de gegevens van deze eigenaar niet doorgeven. Kadastergegevens zijn beschermd onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel General Data Protection Regulation of GDPR).
Eventueel kunnen wij zelf via officiële brief contact opnemen met de eigenaar. Of je kan ook zelf een aanvraag doen bij FOD Financiën via hun website om de kadastergegevens te verkrijgen.