bewegen

Gezond leven dat is een mix van zitten, staan en bewegen. Hoe pakt u dit aan? Het Vlaams instituut Gezond Leven vat het samen in de bewegingsdriehoek.

 • Zit minder lang stil en beweeg meer.
 • Elke stap telt | kies haalbare doelen.
 • Ga elke dag voor een gezonde mix!

Hoe kunt u voldoende bewegen en minder stilzitten?

 • Varieer waar u beweegt en minder zit
 • Ruil minder gezonde keuzes in voor gezonde gewoontes.
 • Voel u goed.
 • Denk vooruit en plan.
 • Pas uw omgeving aan.

Wandelen is de makkelijkste en goedkoopste manier van bewegen. En dat het goed voor u is, weten ze tot in Japan. De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat 10.000 stappen gespreid over een hele dag de gezondheid fundamenteel verbetert (8.000 voor 65-plussers). U kunt dus voldoende bewegen, ook al bent u nog niet klaar om te sporten. Stappen kunt u altijd en overal: thuis, op het werk, tijdens verplaatsingen (verkeer), in uw vrije tijd …

Maar staar u vooral niet blind op een cijfer: elke stap telt! Ook kleine vorderingen maken een verschil.

10.000 stappen in onze gemeente

Elk jaar proberen we in het voorjaar 10.000 stappenwandelingen aan te bieden. In 2023 zullen deze doorgaan van 6 april tot 28 mei in de drie deelgemeenten.

Download hier de 10.000 stappenwandelroutes van 2023.

Aan het administratief centrum staat een richtingsaanwijzer naar verschillende bezienswaardigheden in onze gemeente met de afstand in het aantal stappen. Een leuke tip bij mooi weer!

 

Bewegen Op Verwijzing (BOV) helpt mensen met een gezondheidsrisico op weg naar een actiever leven. Een professionele coach zet u op weg met een beweegplan op maat!

beweegplan

Meer bewegen is namelijk makkelijker dan u denkt. U kunt fietsen naar uw werk, meer tuinieren, een wekelijkse wandeling maken met uw kinderen of kleinkinderen, …  Die bewegingen zijn eenvoudig en lang vol te houden. Uw coach weet welke activiteiten en sporten onze gemeente aanbiedt, helpt u op weg en motiveert u.

De coach maakt samen met u een persoonlijk beweegplan op dat 100 % past in uw dagelijks leven. Daarna is het aan u!

Lees gerust de info ook na in deze folder over Bewegen Op Verwijzing.

bedrag

Uw coach kost maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie. Hebt u recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan betaalt u slechts 1 euro per kwartier. Doe zeker ook eens navraag bij uw ziekenfonds: zij betalen eveneens een deel van uw kosten terug.

drie, twee, een... start!

 • Starten met Bewegen Op Verwijzing is eenvoudig: vraag uw huisarts, kinesist, diëtist, apotheker, maatschappelijk werker, psycholoog of verpleegkundige om een verwijsbrief.
 • Neem contact op met de Bewegen Op Verwijzen-coach van Zoersel:
  Robbe Brees
  0471 70 45 12
  robbe.brees@bewegenopverwijzing.be

Bent u minder mobiel of gebruikt u een rollator? De voetgangerscirkel is speciaal voor u bedacht. Het is een wandelroute die u zelfstandig en op eigen tempo kan wandelen om naar de bakker te gaan, een bepaald aantal stappen per dag te bereiken of gewoon even de buitenlucht op te snuiven.
Want elke stap telt!

De route is rolstoelvriendelijk en onderweg komt u verschillende rustbanken tegen.

Volg onderweg de bordjes met de vermelding voetgangerscirkel.

voetgangerscirkel Zoersel

lengte: 1,8 km
vertrekpunt: wzc De Buurt, Kermisplein 9

(klik op de afbeelding om ze te vergroten)

voetgangerscirkel Halle

lengte: 2,5 km
vertrekpunt: wzc Halmolen, Halmolenweg 68

(klik op de afbeelding om ze te vergroten)