dementievriendelijke gemeente

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. 

De kans dat iemand dementie krijgt is 1 op 5. Bij vrouwen is dat zelfs 1 op 3. Vlaanderen en het Brusselse Gewest tellen momenteel zo’n 141.000 mensen met dementie. Dat aantal zal volgens prognoses meer dan verdubbelen, tot 283.000 in 2070.

Er bestaan heel wat verschillende vormen van dementie. Op de website van de Alzheimer Liga Vlaanderen worden deze verder toegelicht.

Wist je dat onze bibliotheek heel wat materialen heeft rond dementie? Bekijk hun aanbod specifiek voor:

Een persoon met dementie heeft meer risico om zijn of haar weg naar huis kwijt te raken. Het regionaal expertisecentrum dementie ontwierp daarom verschillende vermissingsfiches. Dit is een leidraad om gericht te kunnen zoeken naar een persoon als hij of zij vermist wordt.

De vermissingsfiche wordt deels op voorhand ingevuld door de partner, familie, professionele hulpverlener in de thuissituatie of medewerker van het woonzorgcentrum. Dit gebeurt al als iemand de diagnose dementie krijgt of als iemand signalen vertoont met vergroot risico tot verdwalen (bijvoorbeeld bij desoriëntatie in ruimte). De ingevulde vermissingsfiche wordt het best op een zichtbare en veilige plaats bewaard.

Daarnaast bevat de fiche enkele luiken die pas ingevuld worden op het moment waarop de verdwijning opgemerkt wordt.

Meer informatie en downloadbare fiches vind je hier op de website van het expertisecentrum.

Er zijn verschillende organisaties in Zoersel die werken rond dementie.

Dwaallicht | Regionaal praatcafé dementie

Dwaallicht wil dementie bespreekbaar maken om zo de zorgen van alle betrokkenen lichter te maken. Ze willen licht brengen voor zij die dolen: de persoon met dementie zelf, maar ook familieleden en mantelzorgers in hun zoektocht naar antwoorden. Tenslotte willen ze iedereen wegwijs maken in het doolhof van voorzieningen.

Dwaallicht organiseert vier keer per jaar een activiteit gericht naar personen met dementie en hun mantelzorgers.

Meer informatie en het aanbod vind je op dwaallicht.be.

Familiegroep Dementie regio Zoersel-Schilde

Als dementie op je pad komt, dan staat uw wereld op z'n kop. Familiegroepen geef je de kans om jouw verhaal te delen met mensen die hetzelfde meemaken. Ze organiseren activiteiten en infoavonden met lotgenoten, waar je zowel mag lachen als je verdriet mag tonen.

Meer informatie en het aanbod vind je op deze pagina van de Alzheimerliga Vlaanderen.

infocafés mantelzorg in samenwerking met Samana

Onze gemeente organiseert in samenwerking met Samana enkele (gratis) infocafés. Om je goed te kunnen ontvangen vragen we wel dat je je op voorhand inschrijft. Je leest de concrete data en onderwerpen van de infocafés in onze gemeentelijke nieuwsbrief en de evenementenkalender (UiT in Zoersel) op deze website.

Als je jezelf registreert als mantelzorger, ontvang je deze informatie rechtstreeks. Registreer je hier.

Zit je met vragen rond dementie of zoek je een luisterend oor voor jouw verhaal? Dan kan je terecht bij de gratis luister- en infolijn van de Alzheimer liga. Een team van ervaringsdeskundigen zit daar voor je klaar.