strooien bij winterweer

Als er sneeuw of ijzel wordt voorspeld, houdt onze dienst onderhoud het weer nauwlettend in het oog. Tijdens de werkuren bekijkt onze dienst zelf wanneer het nodig is om uit te rukken. Buiten de werkuren is het de ploegbaas van wacht die de situatie dag en nacht beoordeeld. 

De dienst beschikt over een machine die zowel zout kan strooien als pekel (zout verdund met water) kan sproeien. Bij sneeuwval wordt ook de sneeuwschaaf ingezet.

rijbaan

De strooiploeg volgt een traject dat vooraf is vastgelegd en ook steeds hetzelfde is. Deze route wordt ook zo doorgegeven aan de hulpdiensten, zodat zij via de meest veilige weg ter plaatse geraken. Onze ploegen kunnen helaas niet in elke straat strooien. In straten waar niet veel verkeer komt, heeft strooien trouwens weinig zin. Het zout of de pekel werkt namelijk niet wanneer er te weinig verkeer over rijdt om het te verdelen. 

fietspaden en stoepen

Onze medewerkers maken fietspaden opnieuw veilig met een kleine borstelwagen en zoutstrooier. Zij volgen een vast traject en herhalen de behandeling tot de wegen ijzelvrij zijn. Verder maken wij de stoepen voor de openbare gebouwen vrij. 

gewestwegen

De gewestwegen vallen niet onder onze bevoegdheid. We hebben er drie in onze gemeente:

  • N12 - Kapellei / Handelslei,
  • N14 - Rodendijk / Zandstraat / Oostmallebaan,
  • N179 - Westmallebaan.

Het gewest zal deze wegen strooien. 

Je bent zelf verplicht de stoep voor jouw woning ijs- en sneeuwvrij te houden. In een appartementsgebouw is de bewoner van de benedenverdieping hiervoor verantwoordelijk. De stoep moet over minimum één meter breedte volledig ijs- en sneeuwvrij zijn. Bedoeling is dat je de sneeuw en het ijs langsheen het voetpad ophoopt, maar de rioolputten wel vrij laat. Afhankelijk van de situatie, strooi je zout of zand.