fair trade

Eerlijke handel of fair trade is een internationaal label voor eerlijke handel wereldwijd. Fairtrade België wil ongelijkheden in de wereld wegwerken en de ontwikkeling (van derdewereldlanden) stimuleren. Ze streeft naar: 

  • een duurzame productie, goed voor mens en milieu;
  • een stem voor de boer of arbeider en zijn/haar gezin;
  • eerlijke handelsvoorwaarden voor iedereen in de keten.

Wij sluiten ons aan bij deze streefpunten.

Sinds 2006 zijn we een fairtradegemeente. Dit houdt in dat wij ons inzetten voor eerlijke wereldhandel en dat we het gebruik van lokale en duurzame producten stimuleren. Zo kopen wij onze koffie, thee, suiker enzovoort bij de lokale Oxfam Wereldwinkel en moedigen wij verenigingen en Zoerselaars aan dit ook te doen. We streven ernaar om in de toekomst - in het kader van fair trade - nog meer lokale producten te gebruiken. 

De fietstocht 'duurzaam en lokaal door Zoersel' belicht zowel de natuur van onze gemeente als onze lokale handelaars en producenten.

Je passeert langs het prachtige gebied van het Zoerselbos, de Vorse Beemden en het Dwergenbos. Verder kom je langs de Oxfam Wereldwinkel en lokale spelotheek, om daarna langs een plaatselijke rundvee- en schapenboerderij met hoeveslagerij en een kaasmakerij te rijden. Je eindigt met een heerlijk ijsje bij een lokale ijsmakerij.