glasraam A | 4. Anna en Joachim
Accordions
ouders van Maria
Anna en Joachim waren de ouders van Maria, dus de grootouders van Jezus Christus. Na 20 jaar bleef hun huwelijk kinderloos. Op een dag berispte een priester Joachim om zijn kinderloosheid en werd hij weggestuurd uit de tempel. Beschaamd trok Joachim zich terug in de woestijn. Daar verscheen een engel voor hem, die hem vertelde dat Anna zwanger zou worden. Anna had dezelfde boodschap ontvangen. Anna en Joachim beloofden dat, als er een kind geboren zou worden, ze dit aan God zouden wijden. Daarom werd Maria op jonge leeftijd naar de tempel gebracht.
het lam van God
Jezus wordt wel vaker voorgesteld als een lam. Volgens het christelijk geloof zond God zijn zoon Jezus Christus naar de aarde om ons van het kwaad te verlossen. Daarvoor moest hij echter lijden en aan het kruis sterven. Jezus aanvaardde dit offer zonder te morren. Als een lam werd hij naar de slachtbank gebracht. Hij werd het 'lam van God' om op te offeren voor onze zonden. Zo werd het lam ook een symbool van gelovigen en martelaren.
Dit glasraam was een eerbetoon aan Zuster Anna Plottier, die algemene overste was te Duffel toen deze kloosterkerk werd gebouwd. Het raam vertelt het verhaal van Anna en Joachim, de ouders van Moeder Maria.
Op het onderste tafereel staat:
- rechts: de hogepriesters
- in het midden: de al wat oudere Joachim en Anna, met het kind Maria
- links: de ouders van Anna
Het bovenste tafereel toont Joachim, Anna en hun (al oudere) dochter Maria met een boek in haar handen. Maria wordt door haar moeder ingewijd in het Heilige Schrift. Het lam is een symbool voor Jezus, om ons eraan te herinneren dat hij uit Maria zal voortkomen.
Anna is vaak afgebeeld in het groen-blauw: de kleur van hoop, hoop die refereert naar haar vurige kinderwens.
-
De feestdag van de ouders van Maria is 26 juli. Anna is de patrones van onder andere het huwelijk, de moeilijke bevalling, de kinderzegen, moeders. Joachim is onder andere patroonheilige van de echtparen.
-
Het kunstwerk “de aanbidding van het Lam Gods“ van de gebroeders Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal te Gent is wereldberoemd. Ook daar staat het lam symbool voor Jezus.
-
Het was een traditie in zowel de joodse als christelijke godsdienst om een lam te offeren tijdens het paasfeest.
-
Denk ook aan het 'bloedend' ijslammetje op het feest van de eerste of plechtige communie, waarbij het bloed bestaat uit grenadine of frambozencoulis.
-
Als het lam liggend wordt voorgesteld, verbeeldt het Jezus als zoenoffer. Staand symboliseert hij Jezus zijn overwinning op de dood.
A | de middenbeuk links
1. Maria Margaretha Alacoque
2. Martha, Maria, Jezus in Bethanië
3. Heilige Familie
4. Anna en Joachim
B | de middenbeuk rechts
1. Aloysius Gonzaga
2. Norbertus van Xanten
3. Dymphna
4. Franciscus van Assisi